Energilagring i det danske elsystem

Mere grøn strøm kræver mere lagring

I Danmark har vi en høj forsyningssikkerhed, og det ønsker vi forsat at have i en fremtid, hvor endnu mere af vores elforbrug kommer fra sol og vind. Hvis vi ikke vil forsætte med at brænde store mængder gas og biomasse af, så får vi den udfordring, at der kan mangle strøm i de danske og europæiske kontakter, når hverken vinden blæser eller solen skinner.

Erhvervslivets Tænketank har derfor i samarbejde med DaCES etableret et advisory board, som i løbet af 2023 og 2024 skal undersøge modenheden af energilagringsteknologier og kortlægge de kommercielle muligheder heri. Dette er nødvendigt for at skabe et billigt og robust energisystem med høj forsyningssikkerhed.

Danmark halter efter vores europæiske naboer, når det kommer til energilagring. Vores batterikapacitet er begrænset, reguleringen er forældet, og vores flade geografi giver os ikke mulighed for at anvende dæmninger til energilagring.

Som titlen på projektet indikerer, kræver mere grøn strøm mere lagring. Hvis vi ønsker at opretholde en høj forsyningssikkerhed samtidig med en større andel af sol- og vindenergi, skal vi øge kapaciteten for energilagring. Derfor er det nødvendigt, at vi i Danmark accelererer arbejdet med energilagring. De løsninger, vi allerede kender, bør eskaleres og implementeres hurtigere i det danske energisystem.

Formålet med projektet er at kortlægge danske styrkepositioner inden for energilagring, identificere muligheder samt barrierer for udbredelsen, udarbejde anbefalinger til bedre regulering og analyse samfundsøkonomiske fordele ved forskellige energilagringsløsninger.

Projektet er støttet af

  • Afledte omkostninger til lagring og transport af el

    Andre systemomkostninger

    Placeringsomkostninger til sol- og vindparker

    Disse omkostninger skal medtages, hvis et 100 pct. sol- og vindbaseret elsystem skal sammenlignes med et elsystem, hvor der også er plads til andre former for elproduktion – herunder kernekraft.

Advisory board

Eksempler på undersøgelser

  • Samfundsøkonomiske effekter af solceller og batterilagring i husstande

    Regeringen planlægger efter, at vi om godt 10 år skal have ottedoblet kapaciteten af solceller. Det er meget ambitiøst, og hverken fornuftigt eller realistisk. Allerede i dag udfordres økonomien i solcelleprojekter på tværs af Europa af lave eller negative elpriser, når solen skinner. Vi vurderer investeringen i solceller og batterier for husstande ud fra både et privatøkonomisk og samfundsøkonomisk perspektiv.

  • Energilagring i Danmark

    Normalt opfattes el som et flygtigt produkt, der skal anvendes straks efter produktion. Men det er på vej til at ændre sig. Cenit er i fuld gang med at undersøge forretningsmodeller for energilagring og navnlig lagring af el. Hvad er de system- og forsyningsmæssige gevinster ved forskellige typer af lagringsteknologier? Vi kortlægger kendte lagringsteknologier og ser på omkostninger, skala og deres funktion i elmarkedet.