CCUS-alliancen
Carbon Capture, Usage and Storage - partnerskab for CO2-fangst og lagring
For at Danmark kan nå sine klimamål, vil der være behov for at lagre store mængder CO2 i den danske undergrund. CO2-fangst har en enestående mulighed for at sikre Danmarks reduktionsmålsætning. Det vil i de kommende år gøre CO2-fangst til et stort aktivitetsområde i Danmark og andre lande.
Erhvervslivets Tænketank er gået sammen med Dansk Industri, Dansk Fjernvarme, Offshore Danmark, Green Power Denmark, Danske Rederier og Dansk Metal og har etableret CCUS-alliancen.
CCUS alliancen leverer analyser og oplæg til de mange virksomheder, som har interesser i området. Der holdes fire årlige møder, og virksomhederne inddrages aktivt i arbejdet. Aktiviteterne og drøftelser i partnerskabet er fortrolige, men partnerskabet vil også afholde offentlige aktiviteter – eksempelvis i form af seminarer og via en aktiv medieprofil.
-
I dag arbejder ca. 14.000 personer i Danmark inden for olie/gas branchen. Frem mod 2050 kommer Danmark imidlertid til at afvikle sine aktiviteter inden for området, og derfor ser vi allerede nu, at beskæftigelsen begynder at falde. Men nu tegner et nyt erhvervseventyr i horisonten.
For at Danmark kan nå sine klimamål vil der nemlig være behov for at lagre store mængder CO2 i den danske undergrund. Fagfolk benytter begrebet carbon capture and storage – på dansk kalder vi det CO2-fangst. CO2-fangst har en enestående mulighed for at sikre Danmarks reduktionsmål i 2030 og på længere sigt et klimaneutralt samfund frem mod 2050.
Det vil i de kommende år gøre CO2-fangst til et stort aktivitetsområde i Danmark og andre lande. Derfor handler det nu om at sikre, at CCS bliver en dansk erhvervs- og eksportsucces på linje med fx vindkraft, både målt på indtjening og beskæftigelse.oes here
-
o Give deltagerne en opdateret viden om danske og internationale virksomheder og teknologier, der gør det muligt for danske virksomheder at få en stærk position på CCUS-markedet
o Skabe og styrke relationerne mellem danske aktører på området i hele værdikæden - dvs. fangst, produktion af udstyr og komponenter, forskning og udvikling, rådgivning, transport og lagring
o Undersøge mulighederne for at etablere OPP-løsninger i samspil med institutionelle investorer
o Følge udviklingen i rammebetingelserne tæt
o Sikre en tæt dialog med de ansvarlige myndigheder, især Klima- og Erhvervsministerierne
-
o Analyser og vurderinger om markeds- og teknologiudviklingen på området i lande som Holland, Norge, Tyskland og UK, der alle kæmper om den europæiske førertrøje på området
o Konkrete analyser og vurderinger på baggrund af forespørgsler fra medlemmer
o Oplæg fra førende forskere og eksperter på området
o Analyser af markedsmuligheder og behovet for politiske rammer, der fjerner barrierer
Partnerskabet vil samle og følge alle relevante aktiviteter på området i Danmark og i andre lande. Medlemmerne skal have en fast deltager, men kan deltage med substitut, hvis den faste deltager er forhindret.
Partnerskabets møder foregår i DI, og sekretariatsbetjenes af Axcelfuture. Der holdes fire årlige møder, men der lægges op til aktiviteter mellem møderne, bl.a. ved at inddrage virksomhederne aktivt i arbejdet. Aktiviteterne og drøftelser i partnerskabet er fortrolige, men partnerskabet vil også afholde offentlige aktiviteter – eksempelvis i form af seminarer og en aktiv medieprofil.
Partnerskabet har over 50 medlemmer i form af organisationer, foreninger, virksomheder og myndigheder, hvori hele værdikæden er samlet.