INVESTERINGER OG NY TEKNOLOGI ER VEJEN TIL ØGET VÆKST OG VELSTAND

JANUAR 2019
Øget vækst og velstand kommer grundlæggende to steder fra. Enten kan vi øge arbejdsudbuddet ved at arbejde længere eller ved at få flere danskere og udlændinge ind på arbejdsmarkedet. Eller også kan vi øge produktiviteten – dvs. producere flere varer og tjenester med det samme arbejdsudbud. 
Produktivitetsstigninger får vi især gennem investeringer og implementering af ny teknologi. Mange økonomer og tænketanke laver analyser af konjunkturforhold og andre forhold, der kan have stor betydning på kortere sigt for velstandsudviklingen - herunder spørgsmål vedrørende finans- og pengepolitik og boligmarkedet. I dette papir, som er udarbejdet af Lauritzen Consulting i samarbejde med Axcelfuture, fokuserer vi på de forhold, der på langt sigt påvirker produktivitets- og velstandsniveauet. Vi analyserer også de politiske virkemidler, der påvirker den langsigtede produktivitetsudvikling, og som kan sammenfattes under begrebet strukturpolitik. Dette begreb er bredt men dækker bl.a. politikker, som påvirker teknologiniveauet (herunder uddannelse og forskning), men  også forhold der påvirker produktiviteten gennem investeringer, opsparing, konkurrenceforhold, anden erhvervsregulering mv.
I Danmark har debatten været præget af Produktivitetskommissionen, som i 2012-14 analyserede Danmarks produktivitetsproblem og bl.a. konkluderede, at ”Fra midten af 1990’erne har Danmark tabt terræn med en vækst i produktiviteten på under én procent om året. Det er lavt sammenlignet med andre vestlige lande.” I 2017 konkluderede Small Great Nation-projektet, at ”En hovedkonklusion fra denne analyse er, at Danmark over lange stræk følger de fleste af de lande, vi normalt sammenligner os med, når det drejer sig om mængdemæssig timeproduktivitet, real værdiskabelse per arbejdstime og nationalindkomst per arbejdstime”. Danmark har et længeresigtet investerings- og produktivitetsproblem, og problemet er både dansk og globalt.
I dette papir vil vi især drøfte sammenhængen mellem investeringer, vækst og produktivitet. Vi vil belyse følgende spørgsmål:
o Hvad betyder erhvervsinvesteringer og teknologiske fremskridt for velstandsniveauet?
o Produktiviteten i den private sektor er i mange lande stort set ikke steget de senere år. Har vi et globalt produktivitetsparadoks? Hvad er i givet fald årsagen til det - og vil det fortsætte? 
Der er ikke konsensus blandt økonomer om, hvad svarene på ovennævnte spørgsmål er. Men spørgsmålene har været ivrigt debatteret - både i Danmark, i mange andre lande (på stort set alle kontinenter) og i internationale organisationer og fora som fx OECD og Verdensbanken. På baggrund af den internationale debat, som efterhånden begynder at pege i retning af en række svar, som et flertal af økonomer samler sig om, vil vi i denne analyse pege på nogle afgørende forhold.