INTELLEKTUEL KAPITAL GØR FORSKELLEN

AUGUST 2019
HOVEDKONKLUSIONER
Investeringer sikrer vedligeholdelse og udbygning af virksomheders kapitalapparat og er således essentielle for virksomheders produktivitet og dermed velstandsudviklingen i Danmark. Det er derfor væsentligt at skabe større forståelse for mekanismerne bag investeringsudviklingerne.
Finanskrisen medførte et fald i virksomhedernes investeringer, som var mere langvarig blandt servicesektoren end i industrien. Den private servicesektor ejer halvdelen af det private kapitalapparat, så investeringer i disse brancher er afgørende for Danmarks velstand og vækstpotentiale
Siden 1966 og frem til og med 2004 var kapitalintensiteten større i servicesektoren end i industrien. Efter finanskrisen er kapitalintensiteten i industrien dog vokset fra servicesektorens i høj hastighed, da servicesektorens K/L-forhold er faldet.
Implikationerne af den træge investeringsudvikling i servicesektoren er en svag udvikling i produktiviteten. Frem til og med midten af ’90’erne var bidraget til produktivitetsudviklingen fra kapitalintensiteten forholdsvist ensartet i servicesektoren og industrien. Herefter er bidraget fra kapitalintensiteten faldet mærkbart i servicesektoren pga. den stagnerende kapitalintensitet, mens det omvendte gør sig gældende i industrien
Af seks undersøgte servicebrancher er kapitalintensiteten kun stigende i transportbranchen. I alle andre servicebrancher har K/L-forholdet været stort set uændret siden finanskrisen – nogle ligefrem faldende
Kapitalapparatet i industriens underbrancher har udviklet sig meget forskelligt efter finanskrisen.  Medicinalindustrien skiller sig ud ved have opbygget yderligere kapitalapparat end hvad en lineær trend tilsiger gennem flere år – både før og efter finanskrisen. Medicinalindustriens kraftige kapitalakkumulation har dermed neutraliseret meget af nedgangen i de fleste øvrige industribrancher.
Ser vi bort fra medicinalbranchen, ligner udviklingen i kapitalapparatet i industrien ganske meget udviklingen i den samlede servicebranche. Faktisk har kapitalapparatet været stort set uændret i industrien uden medicinalindustrien siden 2005.
På trods af det faldende kapitalapparat i flere af industribrancherne efter finanskrisen har kapitalintensiteten alligevel været stigende i et flertal af brancherne pga. faldende beskæftigelse.
Der er klare tegn på, at investeringsudviklingerne i de undersøgte brancher har direkte implikationer på produktivitetsvæksten i brancherne
Havde bidraget til produktiviteten fra kapitalintensiteten i 1996-2017 været den samme i servicesektoren som i industrien, ville det have betydet en øget værditilvækst på knap 210 mia. kr. 
Særligt intellektuel kapital (primært forskning og software) har udviklet sig forskelligt. Beholdningen i servicesektoren var i 2017 stadig under 2011. Omvendt er beholdningen af intellektuel kapital steget uafbrudt i industrien siden 2005. Mens det ”intellektuelle K/L-forhold” af den årsag har været svagt faldende i servicesektoren siden 2010, har det været kraftigt stigende i industrien gennem mange år
Investeringer i intellektuel kapital har nogle karakteristika, der adskiller dem fra investeringer i ”normale” aktiver. Disse karakteristika påvirker produktivitetsudviklingen anderledes end andre aktiver, og kan derfor være med til at forklare forskellene i produktivitetsudviklingerne.
En simpel korrelation tilsiger, at en stigning i væksten i den intellektuelle kapitalintensitet på 1 
procentpoint giver en stigning i TFP-væksten på 0,16 procentpoint.
Der er således tegn på, at den lavere opbygning af intellektuel kapital i servicesektoren ikke kun medvirker til en lavere produktivitetsvækst som følge af lavere vækst i kapitalintensiteten, men også som følge af et lavere bidrag til TFP-væksten sammenlignet med industrien.
Havde bidraget til TFP-væksten fra intellektuel kapitalintensitet i 1996-2017 været den samme i servicesektoren som i industrien, ville det ud fra den simple korrelation have betydet en øget værditilvækst på godt 160 mia. kr. over hele perioden.
Når man tager i betragtning, at servicesektoren fylder ca. 70 pct. af beskæftigelsen i den private økonomi, og dermed står for en meget stor del af velstandsskabelsen i Danmark, er det vigtig, at investeringerne og dermed produktiviteten øges i servicebrancherne. Det gælder dog også de industribrancher, der stadig halter bagefter
Et mere velfungerende venturekapitalmarked og marked for børsnoteringer, bedre adgang til højtuddannet arbejdskraft og et mere integreret indre marked for tjenester i EU kan være med til at løfte investeringerne i intellektuel kapital i både industrien og servicevirksomhederne.