INGEN TEGN PÅ REGIONALISERING AF VERDENSHANDLEN

MAJ 2021
HOVEDKONKLUSIONER
o Den globale handel har de senere år været udsat for tiltagende stormvejr. Det har givet anledning til hypoteser om, at den globale handel er på vej til at blive mere regionalt fokuseret, hvor de enkelte landes samhandel i stigende grad fokuseres inden for egen region eller umiddelbare naboregioner.
o Data for eksportstrømme fra alle verdens lande til alle verdens lande viser dog ingen tegn på en regionalisering af verdenshandlen mellem 2014 og 2020 – nærmere tværtimod. Fra 2014 til 2020 faldt andelen af alle regioners eksport, der gik til lande inden for egen region (på nær Afrika) næsten hvert år. Der er heller ikke tydelige tegn på, at dansk varehandel bliver mere regionaliseret.
o Der er dog sket skift i de globale handelsstrømme. Fx er der en tendens til, at en stigende andel af EØS/UK/Schweiz’ eksport går til USA og Kina på bekostning af eksporten til resten af Asien og Afrika.
o USA eksporterer i stigende grad til EØS/UK/Schweiz og Asien ekskl. Kina, og der er klare tegn på, at USA/Kina-handelskrigen har reduceret andelen af USA’s eksport, der går til Kina. 
o Kina er også i stigende grad fokuseret på EØS/UK/Schweiz og i aftagende grad på andre asiatiske lande. Andelen af Kinas eksport, der går til USA, faldt mærkbart i 2019, hvilket især kan tilskrives handelskrigen med USA.
o Der er heller ikke klare tegn på, at der er en opsplitning på vej af den globale handel med EØS/UK/Schweiz /USA på den ene side og Kina/Østeuropa og Afrika på den anden side. Der er dog meget klare tegn på, at Kina fylder mere og mere som eksportdestination for stort set hele verden. Det glæder særligt de umiddelbare naboregioner som Østeuropa og Oceanien. Det er umiddelbart en naturlig konsekvens af Kinas økonomiske vækst, men kan naturligvis også skyldes Kinas Belt and Road-initiativ, der særligt forsøger at øve indflydelse i Østeuropa.
o Coronakrisens produktionsstop og nedlukninger af arbejdspladser verden over har givet store forstyrrelser i de globale produktionskæder og dermed verdenshandlen. Der er tydelige effekter heraf på handelsstrømmene i 2020. Nedlukningerne i Kina i januar 2020 betød, at Kinas andel af den globale eksport til samtlige regioner faldt. Fra foråret 2020 har Kinas markedsandele i samtlige regioner ligget markant over markedsandelen i 2019, hvilket skyldes, at da krisen bredte sig til resten af verden var Kina på vej ud af den igen.
o Det er i sig selv positivt, at den globale handel viser sig at være relativt robust over for stigende protektionisme, handelskrige og pandemier, for den globale handel er en drivkraft for velstand, øget produktivitet og billigere og mere tilgængelige varer for hele verden. Men det er også tydeligt, at disse begivenheder påvirker handlen  direkte mellem de implicerede lande, som vi fx 
har set i handelsmønstrene mellem USA og Kina