Danmark råder over en del biogene ressourcer, som kan anvendes i den grønne omstilling. I dag anvendes biogene rest- og affaldsprodukter fra landbrug og industri som madaffald, halm og husdyrgødning til at producere biogas. Det er denne biogas, vi fokuserer på i denne analyse. Hvad er perspektiverne – og hvilke rammevilkår skal biogasbranchen have?
Den danske biogasproduktion er steget stærkt i de seneste år, og meget tyder på, at der er et potentiale for, at denne udvikling kan fortsætte. Det betyder – med de rigtige rammevilkår - at hele det danske gasforbrug kan være grønt inden 2030. Det kan vel at mærke ske med en lavere støtteomkostning end i dag. Historisk har de lave naturgaspriser betydet, at biogas har krævet meget støtte. Men i de sidste 1-2 år har vi haft meget høje gaspriser, bla. på baggrund af Ruslands angreb på Ukraine. Vi vurderer, at EU skal klare sig uden billig russisk gas i mange år frem. Når det i stedet bliver importeret flydende gas (LNG), der bliver prissættende, får vi ikke igen gaspriser på det lave niveau, som vi så frem til foråret 2021. Vores nabolandes politiske markedsinstrumenter i form af afgiftsfritagelser, CO2 fortrængningskrav samt de stadig stigende CO2-kvotepriser bidrager også til at gøre biogasproduktionen mere rentabel. Den stigende biogasproduktion har overrasket de fleste klimaanalytikere og betyder, at flere forhold i klimapolitikken bør gentænkes. Først og fremmest bør gas ikke bare ses som en overgangsløsning, indtil PtX er blevet markedsmoden. Der vil også være behov for biogas på den lange bane, og gassen kan på kort sigt fortrænge CO2 væsentligt billigere, end brinten kan. Med de store danske ressourcer kan Danmark i fremtiden både have en betydelig biogas- og brintproduktion. En afgørende fordel ved biogasproduktionen er, at der ud over den direkte fortrængning af
fossile brændsler, især naturgas, også er en indirekte CO2e-fortrængning. Den består i, at den anvendte gylle fra såvel svin som kvæg, især hvis den hurtigt sluses ud fra staldene, medvirker til en væsentlig reduktion af dyrenes metanudslip. Biogasproduktionen yder dermed et væsentligt bidrag til at reducere landbrugets klimabelastning – og til at skabe et dansk landbrug, der producerer mælk og kød mere bæredygtigt end i andre lande.
Et alternativ til denne klimagevinst kan være et reducere den danske husdyrproduktion. Denne mulighed har fået bla. Klimarådet til at anbefale, at man for at undgå en ”lock-in” ikke øger biogasproduktionen i det omfang, det ellers er muligt. Det vil vi fraråde. Vi vurderer, at dette vil lede til en betydelig lækage til skade for det globale klima – og det er i denne sammenhæng afgørende, at den danske biogasproduktion er blandt de mest bæredygtige i Europa. Axcelfuture anbefaler, at ustøttet biogas leveret gennem gasnettet gøres afgiftsfri. Vi ser det som en vej til at skabe helt støttefri energimarkeder, hvor de enkelte grønne energiformer kan konkurrere mod hinanden med henblik på at gøre den grønne omstilling så samfundsøkonomisk effektiv som muligt. Vi anbefaler også, at de biogasudbud, der var planlagt til at finde sted over de kommende 7 år frem til 2029, fremrykkes. Disse udbud vil lede til ny biogas, som vi forventer vil koste væsentligt mindre støtte pr energienhed, end biogassen hidtil har krævet. Provenutabet herved vurderes som beskedent og kan hentes flere gange hjem ved at halvere den planlagte støtteperiode i de nye biogasudbud fra 20 til 10 år.