• I de senere år er diskussioner om atomkraftens mulige fremtid blusset op igen – også i Danmark, bl.a. på grund af diskussionen om hvad der skal erstatte kul. I Danmark har biomasse gradvis indtaget kullets rolle, men mange værker vil blive udfaset over de næste 10-15 år. Er atomkraft en teknologi, der kunne passe ind i den danske energiforsyning?
• Vi vurderer, at det vil være særdeles økonomisk risikabelt og dyrt at bygge A-værker i Danmark, og at der vil være billigere og mere praktiske alternativer, som kan sikre dansk energiproduktion – også uden biomasse. Det skyldes, at vi med vores VE-produktion har behov for mere fleksible energikilder – og i afgørende grad fordi vi i Danmark mangler erfaringer med atomkraft
• Det er derimod ikke i dansk interesse, at resten af Europa nedlægger deres atomkraftværker - tværtimod. De bør levetidsforlænges hvor man kan, så længe vi ikke har bedre alternativer.
• Det er dog også indlysende, at atomkraft baseret på den hidtidige teknologi er alt for dyr og risikabel at satse på i Europa. Erfaringerne taler deres eget tydelige sprog – det kan tage 15-20 år at opføre et atomkraftværk, og til den tid må vi formode at andre billigere og mere praktiske teknologier vil have vundet frem.
• Der er behov for, at vi i Danmark bliver bedre til at bidrage til udvikling af en fælles energipolitik i EU, hvor nationale dogmer nedtones. Uanset hvordan vi indretter vores energisystem, er vi afhængige af den energi- og klimapolitik, der føres i resten af Europa. Hvis Tysklands forsyningssikkerhed sættes under pres, vil det således også påvirke Danmark i meget stort omfang. Det er en af årsagerne til, at både gas- og elprisen i øjeblikket er rekordhøj.
• På trods af, at det vil være uhensigtsmæssigt og alt for dyrt at satse på at indføre atomkraft i Danmark, er det muligt, at danske atomkraftvirksomheder kan medvirke til at opbygge en ny type af mindre, modulære, 4.-generations atomkraftværker, som kan reducere de globale klimaproblemer. Der findes allerede to spændende virksomheder, som har modtaget første runde funding, og som er langt i deres udvikling af en ufarlig teknologiplatform – set i forhold til traditionel atomkraft.
• Det kunne være hensigtsmæssigt, hvis Vækstfonden og andre investorer kunne deltage i at understøtte udviklingen af de danske virksomheder, da de må vurderes til i afgørende grad at kunne bidrage til at dekarbonisere energiproduktionen i navnlig Sydøstasien, hvor forbruget af fossile brændsler i øjeblikket er i kraftig vækst. Der er således et presserende behov for, at den danske regering ændrer attitude overfor den danske atomkraftindustri og overfor hvordan man internationalt bør forholde sig til atomkraft.